Cercul Donatorilor Bruxelles

Organizatii sprijinite

Sprijinim proiecte care promovează drepturile omului, minorități/comunități marginalizate, libertatea presei, anticorupție, dezvoltare comunitară.
Sprijinim proiecte care vizează schimbări de sistem și de mentalități.
Promovăm schimbarea prin filantropie, civism și colaborare.

Împreună ridicăm comunitățile LGBT - MOZAIQ

După referendumul pentru familie, desfășurat la finalul anului 2018, și în contextul dezbaterii de trei ani privind modificarea Constituției, comunitatea LGBT din România, atât din capitală, cât și mai important, din afara ei, crește încontinuu, și din ce în ce mai multe persoane tinere sunt deschise cu privire la orientarea lor sexuală și își doresc să se implice. Problema este că aceste persoane dornice a se implica nu au un outlet unde se pot dezvolta și unde să canalizeze energia pe care o au, într-un mod unitar, comun.

Proiectul își propune să consolideze comunitățile LGBT din trei orașe din România (Brașov, Constanța, Timișoara), să ofere know how grupurilor locale și să le ofere resursele necesare pentru a aduna organiza evenimente sociale și a crește implicarea civică a acestora. În munca noastră la MozaiQ, și implicit în acest proiect, lucrăm pe baza conceptului de capital social, așa cum a fost el definit de Robert Putnam, care presupune aducerea împreună a membrilor unei comunități pentru activități social-culturale, ceea ce ulterior duce la o creștere a stimei de sine și, cel mai important, a implicării civice a grupului respectiv. Prin „Împreună construim comunitățile LGBT”, MozaiQ își propune să construiască pe baza muncii anterioare în cele trei orașe, pentru a consolida comunitățile LGBT emergente și a le oferi resursele necesare. 
Activitățile propuse includ 3 vizite în orașele selectate (Brașov, Constanța, Timișoara), care vor consta în traininguri de organizare comunitară, 3 evenimente comunitare/sociale organizate în colaborare cu grupurile LGBT din cele 3 orașe, 1 mobilitate a 6 activiști (câte doi din fiecare oraș) la București la Bucharest Pride, ca metodă de shadowing, respectiv exchange de învățare și 3 mini-granturi pentru dezvoltarea unor evenimente comunitare/sociale către grupurile din comunitățile targetate.

MozaiQ este o organizație comunitară care se adresează persoanelor LGBT din România. MozaiQ își propune să dezvolte comunitatea LGBT din România prin solidaritate și încredere reciprocă, rezultate din activitățile sociale, o prezență pe scena culturală alternativă, precum și o atenție deosebită acordată diverselor grupuri din comunitate: persoanele rome LGBT, persoanele trans, persoanele HIV+, lucrătorii sexuali, persoanele LGBT aflate într-o situație socio-economică precară, persoanele cu abilități diferite, precum și seniorii și tinerii. De-a lungul ultimilor trei ani am sprijinit în organizarea Bucharest, Cluj și Timișoara Prides, am organizat sute de evenimente sociale, am lucrat în șapte orașe din România cu comunitățile locale, avem un grup sportiv Q Sports, alături de care am organizat primele turnee de fotbal pentru persoanele LGBT, sprijinim persoanele transgender pentru a crește gradul de angajabilitate, organizăm proteste politice și dezbateri cu politicieni și personalități din societatea civilă, am implementat campania „Iubirea nu se votează” la referendumul pentru familie din 2018, facilităm mobilități europene, oferim asistență para-legală în cazuri de violență, oferim consiliere HIV și multe altele.

Contribuția membrilor Cercului de Donatori va fi folosită pentru transport și cazare vizite în cele trei orașe, catering traininguri și evenimente sociale, transport, cazare și diurnă pentru vizită exchange Bucharest Pride, precum și mini-granturi pentru cele 3 comunități.

Micul naturalist de baltă - ASOCIAȚIA PARCUL NATURAL VĂCĂREȘTI

Degradarea mediului înconjurător este o problemă care afectează nu numai Bucureștiul ci toată țara. O problemă atât de mare și gravă prin amploarea ei încât poate deveni descurajantă. La fel de descurajantă era acum câțiva ani situația « deltei dintre blocuri » , oaza de natură aparută peste un experiment comunist eșuat – Lacul Văcărești. Însă cu viziune și tenacitate echipa Asociației Parcul Natural Văcărești (APNV) a început să transforme locul recucerit de natură într-o arie protejată. Cu aceeași tenacitate vrem acum să abordăm o altă problemă, de această dată a oamenilor :  lipsa de educație, ignoranța, nepăsarea fața de natură și perpetuarea unor mituri despre natură și animale demne de Evul Mediu.

Un singur proiect nu poate rezolva aceste probleme de cultură și educație, însă poate oferi căi palpabile pentru rezolvarea lor. El intervine într-un spațiu care se golește din ce în ce mai mult: spațiul cunoștințelor autentice pentru protecția si respectul mediului. Prin proiect contribuim direct si sustenabil la dezvoltarea generațiilor de tineri conștienți de valoarea naturii și de contribuția ei la bunăstarea comunităților. Integrăm astfel acest demers în scopul principal al Parcului Natural Văcărești : un laborator viu menit să conștientizeze și să educe locuitorii orașului. Operațiunile de genul “pond dipping” – explorarea bălților în scop educativ, sunt foarte bogate din punct de vedere senzorial, participanții având contact direct cu bogata viață acvatică. Concret, vom organiza 10 sesiuni de învățare pentru 200 de elevi în perioada martie – aprilie – mai (2020). Sesiunile de aproximativ o oră  și jumătate vor include o vizită la “balta micului naturalist”, un spațiu special amenajat din PNV. Locul va fi prevăzut cu ponton de acces, panouri informative și instrumentar pentru observarea animalelor.

Din 2014 obiectivul nostru principal este  protejarea Parcului Natural Văcărești și promovarea beneficiilor pe care această oază le are asupra locuitorilor. Am coordonat procedura de înființare a primei arii naturale protejate situate în mediul urban din România și organizăm activități de protecție a mediului, cercetare științifică, educație și promovare a turismului responsabil. De la înființarea parcului un număr de peste 10.000 de elevi au participat la programele organizate de APNV.

Contribuția Cercului Donatorilor va fi folosită pentru achiziționarea materialelor necesare organizării lecțiilor și pentru amenajarea heleșteului tematic în parc. Din surse adiționale (sponsori privați) și parteneri ai parcului vom acoperi cheltuieli administrative, cele pentru personalul implicat și cheltuielile de comunicare.

Fără nume - FORUM APULUM

Statisticile spun că 3000 de femei sunt bătute zilnic în România, însă un număr mult mai mare de victime ale abuzurilor psihologice și sexuale sunt copiii și adolescenții. Orice formă de abuz are efecte debilitante asupra percepției de sine și asupra integrității psihologice ale unei persoane. Victima est afectată atât la nivel de individ, dar și ca cetățean, întrucât un om aflat în imposibilitatea de a lua atitudine împotriva unor gesturi care îl afectează direct, cu siguranță nu va putea acționa nici împotriva altor nereguli majore, cum ar fi abuzurile autorităților și guvernanților. Frica si rușinea deseori asociate cu abuzul împiedică victimele să vorbească, astfel ele rămân blocate sub povara angoasei și a suferinței ascunse sub tăcere.

Ne propunem să ajutăm la normalizarea discuțiilor pe acest subiect în școli: când tinerii sunt încurajați să vorbească despre abuz, ei recapătă controlul asupra propriilor vieți și încrederea că vocea lor contează, că îi pot ajuta la rândul lor pe cei aflați în situații similare. Echipa noastră a cules 13 povestiri despre diferite tipuri de abuz cu care s-au confruntat fete cu vârste cuprinse între 5 și 25 de ani din mai multe zone ale țării. Aceste povestiri vor fi transformate într-o carte de benzi desenate creată în colaborare cu 4 artiști elevi de liceu și cu ajutorul Oanei Barbonie, art director la Școala9.ro, ce va fi atât tipărită, cât și publicată online. Vrem să formăm profesori și elevi pentru ca aceștia să poată identifica diverse forme de abuz și învăța cum pot acționa eficient împotriva lor. În colaborare cu asociația Friends for Friends, ne propunem să concepem un model de atelier pentru elevi de liceu, menit să îi facă să împărtășească abuzurile personale sau ale celor din jur, sau să le recunoască atunci când se întâmplă și să știe cum să ia atitudine conform legii. Vom continua prin a organiza la Alba Iulia un training de două zile pentru 10 persoane – 5 profesori și 5 elevi de liceu – din toată țara, care să devină ulterior traineri ce vor ține atelierul conceput de noi cu elevi din clasele gimnaziale sau de liceu. Astfel, acești profesori și elevi vor deveni ambasadori ai ideii de luptă împotriva abuzurilor, ajutând astfel consilierii școlari, care în România sunt mult prea puțini comparativ cu numărul de elevi. Ne dorim să creștem și extindem acest proiect și să implicăm cât mai mulți profesori și elevi.

Suntem o echipă mică, formată din 10 voluntari adulți și 15 tineri – elevi de liceu și studenți. De aproape 2 ani ne folosim timpul liber și resursele pentru a pregăti generații noi de cetățeni informați, implicați și educați, care să contribuie activ la o societate mai bună. Proiectele noastre, care au devenit relevante la nivel național, pun accentul pe educație civică, gândire critică și activarea civică a tinerilor. Câteva exemple: Ghidul ilustrat al comunismului românesc, proiectul Rezistenții, selectat la Romanian Design Week și care va fi extins în acest an în colaborare cu Muzeul Național Cotroceni printr-o expoziție care va marca 30 de ani de la Revoluție, Festivalul de atitudine CivicOnGhidul ilustrat al elevului (distribuit deja la peste 6000 de elevi), Casa Forum, un cuib de activism și atitudine în Alba Iulia, și multe altele.

Din fondurile obținute la Cercul Donatorilor, Forum Apulum intenționează să organizeze training-ul celor 10 ambasadori timp de două zile la Alba Iulia. Donațiile vor asigura, de asemenea, tipărirea cărții de benzi desenate pentru cât mai mulți copii, care să o primească gratuit în cadrul atelierului. În funcție de rezultatele atelierului aplicat de cei 10 ambasadori formați de noi, vom crea cu ajutorul un specialist IT un pachet online de pregătire a altor ambasadori prin webinare și alte resurse menite să multiplice efectele.

Nu Aștepta SuperEroi – CeRe-ți Orașul Înapoi

Știați că doar 3% din proiectele Primăriei București au fost puse în dezbatere publică? Nu este un fenomen izolat, ci mai degrabă un mod de operare pentru autoritățile care au în grijă un buget anual de peste un miliard de euro. Banii sunt publici, însă proiectul de buget nu este dezbătut ca atare. În plus, autoritățile împiedică frecvent accesul cetățenilor la ședințele Consiliului General și le interzic acestora să ia cuvântul. Opacitate, lipsă de transparență, refuzul dialogului. Lista carențelor din Primăria Capitalei poate continua. Însă în timp ce locuitorii orașului fac aceste constatări neplăcute, Primăria se ocupă de proiecte controversate: firme proprii care pot primi lucrări fără licitație, spectacole și concursuri pestrițe care înghit zeci de milioane de euro pe an.

CO(î)NVING – Consolidarea rețelei învingătoarelor violenței domestice

Statisticile privind România sunt grăitoare: peste 20 000 de cazuri de violenţă în familie au fost raportate în 2017, din care mai mult de 3 sferturi au ca victime femeile. Acestea sunt doar cazurile înregistrate de Poliţie. Dar nicio statistică nu reuşeşte să cuprindă suferinţa tăcută pe care multe femei o îndură în cadrul unor relaţii abuzive. Educaţia deficitară pentru viaţa de cuplu, mentalitatea patriarhală, ciclul clasic al violenţei, toleranţa socială, autoblamarea, degradarea stimei de sine, dependenţa materială sau emoţională a victimei faţă de agresor fac ca fapte intolerabile să fie tăinuite şi rareori pedepsite.

Metode de contracepție și protecție din perspectiva educației sexuale comprehensive

Nu este un secret că România are o problemă cu educația sexuală. Societatea românească, deși aflată în plin progres, are încă un puternic substrat conservator. În 2018, a discuta despre sex, la școală sau în familie, este încă ceva tabu. În România, intracurricular și obligatoriu, educația sexuală are loc numai în cadrul materiilor Biologie și Dirigenție. Informațiile sunt insuficiente sau, de multe ori, sunt predate doar pe hârtie. Lipsesc informații esențiale despre contracepție, HIV și alte infecții cu transmitere sexuală (ITS). Cifrele arată consecințele dezastruoase: în 2015, România avea a doua cea mai ridicată rată de fertilitate la adolescente (15-19 ani) din UE. Aproximativ 10% din procedurile de avorturi sunt efectuate la fete între 15 și 19 ani. Toate acestea sunt consecințele unei educații sexuale superficiale. Lucru trist, deoarece educația sexuală făcută cum trebuie are efecte puternice și palpabile: reducerea numărului de nașteri și avorturi la adolescente și scăderea numărului de noi cazuri de infecții cu transmitere sexuală și infecții cu HIV printre tinerii între 15-24 de ani.

Disaster Relief Toolkit

Riscul seismic din România este deja subiect de folclor. Nu este atât cântat, cât îngânat în versiuni diferite dar care de ani de zile tind invariabil spre concluzia “nu suntem pregătiți”. Numai în București există peste 2.500 de clădiri vulnerabile la cutremur. Dintre acestea, doar cele aproximativ 200 încadrate în prima clasă de risc se regăsesc într-un plan de consolidare. Nu sună suficient de grav? Potrivit unor estimări, peste 4.000 de oameni își vor pierde viața la următorul cutremur major care va lovi România. Și asta doar în Capitală. Privind în afara granițelor tării, experiența din 2017 a Mexicului a arătat că dezinformarea și alocarea haotică a resurselor, inclusiv a celor umane, pot crește considerabil bilanțul deceselor în urma unui seism. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență are deja un plan de intervenție la cutremur. Ceea ce lipsește este un plan care să explice populației civile cum să ajute în orele și zilele critice de după.